Как „бушонирането“ на Джон Кери се превърна в cool новина

В края на миналата седмица, както си бях пуснала телевизора, се заслушах в лайфстайл предаването Cool на Петя Дикова. Предаването тъкмо почваше и Дикова обясняваше как държавният секретар на САЩ Джон Кери бил бушониран по време на пресконференция в Италия. Изнервих се и смених канала.

Миналата седмица в някои български сайтове, борещи се за трафик, излезе новината, че Кери бил ударен по време на среща с журналисти в Италия. Използваната дума беше тъкмо „бушониран“. За да бъде по-достоверно бяха сложили и клипче, както и снимка на Кери с посинено око.

Видео наистина има. То е предоставено от IRIB – държавната радио- и телевизионна компания на Иран. Материалът показва, че е имало такава пресконференция, че Кери наистина говори за борбата срещи „Ислямска държава“ и че наистина журналистка от публиката вика и отправя критики към политиката, водена от САЩ по този въпрос. Дотук.

Ако някой си направи труда да изгледа видеото, няма как да види удар от страна на журналистката спрямо Кери, тъй като той е на трибуната, а тя е в залата, като бързо е отведена от полицията. Освен това видеото не твърди, че държавният секретар на САЩ е бил ударен (google translate върши работа и от италиански).

Не съм учудена, че българските сайтове в различни оттенъци и с различна нужда от трафик или наслагване на идеи са написали тази новина. Имат си различни причини. Блиц дори цитира USA Politics Today, за да е по-достоверно, но не обръща внимание, че в новината на англоезичното издание пише „за малко да му посини окото“. Използваната снимка на Джон Кери е отпреди 4 години от случай, при който държавният секретар е имал инцидент по време на хокеен мач.

Е, тази прекопирана и полуизмислена новина беше казана и в ефира на една от най-големите телевизии в България, макар и в лайфстайл шоу – без много-много замисляне. Петя Дикова и екипът ѝ явно са си казали, че е супер интересно – „Я, виж колко яко/cool“, нека да го сложим в интрото. Проверката на факти може да остане на заден план.

Този случай за пореден път доказва явното неглижиране от страна на телевизионните журналисти да проверяват информация. Вижда се в сутрешните блокове, вижда се при разговори с „експерти“, вижда се в редица други случаи.

Както писа Боян Юруков в блога си, но относно друго отразяване: „Пишат се глупости без елементарни познания или проверка на източниците. Тези глупости влияят на общественото мнение, политически настроения и имат съвсем осезаем ефект върху икономиката, държавната политика, хилавите така или иначе реформи и дори нивото на емиграция. Много такива материали са поръчкови в жълти и кафяви медии, но мнозинството са от некадърност, липса на обща култура и безсрамно гонене на сензации…. Лесно е да се плюят „колегите“ от прас-прес и медийните бухалки, но те поне осъзнават много добре какво правят. Какво правят останалите?“

Съгласна.

Коментарът е първоначално публикуван в Actualno.com.