Пада и последната барикада: Компрометиране на къмпингуващите по морето

12 протокола на хора, които са секли дърва и са палили огън, са съставени по време на масовите проверки по къмпингите по Южното Черноморие, проведени съвместно от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), РИОСВ – Бургас и полицейски служители. Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите обясни пред БНР, че са сезирани от Националната асоциация „Българско Черноморие“. „Отвратително е това, което виждам. Това са чужди територии, върху които са се самонастанили хиляди хора. Ако някой в България мисли, че може да си прави каквото си иска, аз не съм съгласен с това и мога да го докажа. В чужда собственост няма как да пребивава човек, без да има разрешение от собственика“, каза Пиронков.

Браво пазителю на реда! Браво за инициативността, за идеализма, за спазването на закона! Дай Боже повече такива блюстители на правовата държава, които правят истински проверки и организират цели три ведомства, за да хванат наглите нарушители!

Освен иронията по-горе не съм сигурна дали коментара по-долу е нужен. Фактите говорят сами за себе си – по българското Черноморие има нерегламентирано, стихийно и незаконно строителство от години (незаконното в последствие за узаконява). Туризмът страда, защото е продукт на големи амбиции за печалба с краткосрочни инвестиции. Къмпингуващите търсят спокойствие, далеч от разрасналите се курорти, и дори да има такива, които не знаят как да пазят чисто, едва ли те са ГОЛЕМИТЕ НАРУШИТЕЛИ. По-трудно е обаче да се гонят големците. Бедните чиновници могат да си позволят да раздават „ред и законност“, но на по-свои от дребни елементи, били то и изфабрикувани като проблем.

„Ако някой в България мисли, че може да си прави каквото си иска, аз не съм съгласен с това и мога да го докажа“, казва с твърдост в гласа Николай Пиронков. Слушах го по БНР. Смятам, че той определено вярва в това, което казва. Може той и агенцията, за която работи, както и РИОСВ – Бургас и служителите на МВР да изпълняват сигнал по поръчка на неправителствената организация „Българско Черноморие“, но това не значи, че не са избрани правилните хора. Пиронков, вярвам, е от хората които смятат, че къмпингуващите са някакъв род отрепки, некъпани и немити хорица, които предпочитат да се валят в праха, отколкото да си спят като „бял човек“ на легло в хотел. Има такива мнения, познавам подобни хора. В конкретния случай са идеални да се показват по медиите и да пишат статии за гадните къмпингуащи.

За пореден път така се отвлича вниманието от реалния проблем с незаконно строителство. Този път обаче нещата тръгнаха в още по-крайна посока – точно пък къмпингуващите ли, бе…. Но идеята е ясна : „Хайде да компрометираме и последните, които останаха некомпрометираме, за да си свършим работата и построим там онзи хотел“.

Коментарът първоначално е публикуван в Actualno.com.