„Повечето медии нищо не разбират и не им дреме“

„Повечето медии нищо не разбират, не им дреме, просто ги интересува да се четат“.

Тази обобщена гледна точка в едно изречение не идва от медиен експерт или анализатор в сферата на комуникациите. Казва го SEO оптимизатор. Гледах в Youtube курса на Telerik „Изграждане на линкове – Link Building“ и след втория час на обяснения по темата Калин Каракехайов непряко показа пълното си неуважение към българската онлайн медийна среда.

Днес в отговор на въпрос на един колега „Как е иначе при теб“ заявих: „Ами още се опитвам да наглася идеалистичните си представи към случващото се“ (цитирам се по спомен). А какви са моите идеалистични представи: да се пише обективно, коректно и да не се създават лошо написани тъпотии с обяснението „то аудиторията не ти разбира от сложни неща“.

„Тях (медиите) ги интересува какво чете масовият българин, което не коментирам к’во е“.

Още една правилна преценка в друго изречение на SEO оптимизаторът. В желанието си да таргетират повече и повече хора медиите започнаха са създават някакво измислено понятие на „масовия читател“. Това всъщност е понятно от маркетингова гледна точка и от такава е нормално да се създава обобщен профил на аудиторията. Не разбирам обаче защо масовият читател/онлайн потребител/българин трябва да е тъп. Да вярно е, че е по-лесно, но все пак….Нали медията имаше и някаква обучителна роля или обучаваме за тъпаци. Друг мой идеализъм – ако се създават тъпотии, нека поне да са написани добре. Или да има диверсификация – тъпотии и сложнотии. Ама явно е много труд.

„Никой не му дреме от медиите дали публикува достоверна информация, като разбира се махнем такива хубави медии като „Капитал“ и „Дневник и т.н.“, казва още Каракехайов.

Всъщност много се кефя на „Капитал“. Въпреки че правят грешки, изключително зависими са, не винаги имат добре написани текстове, понякога и техните материали са копи-пейст, а сега и са някакви абсолютни пропагандисти, все пак си остават с по-скоро добро име сред читателите. Или поне сред образованите такива. Добре изградената репутация си казва думата, а с организирането на форуми и други събития остават в полезрението на по-висшите мениджърски нива като сериозна медия. Да, това са малък кръг от хора, не са широката аудитория. Определено обаче има значение да те знаят по-големите (не говоря за съвсем големите с многото пари, тях „Икономедиа“ си ги има и се надявам в дългосрочен план тази медия да не се затрие заради сегашните си политики).

И така медиите в момента са едни борещи се за кликопве и продуциращи плява компанийки, а точната преценка на външен наблюдател (колкото външен е според моето търсене в Google) е повече от депресираща.