Сноудън в Twitter: Велико!

Американският шпионин и бивш служител на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън от снощи вече има профил в социалната мрежа Twitter.

Сноудън стана световно известен през 2013 година, когато разкри секретни програми са наблюдение на американската държава, а сега се укрива в Русия. Първият „туит“ на американеца е „Можеш ли да ме чуеш сега?“ („Can you hear me now?“) и към момента е споделен 92 хиляди пъти.

Сноудън е велик!С вчерашното си появяване в една от най-значимите социални мрежи в света бившият служител на NSA доказа, че личността има значение (с условието, че в конкретния случай тази личност е направила обществено достояние топ секретни данни на САЩ и се търси от американското правителство). С присъединяването си към Twitter Сноудън се утвърждава още повече като важна фигура в обществения дебат за защита на личните данни, гражданските свободи и нуждата или заплахата от наблюдението от страна на правителството; дебат, който се развихри през юни 2013 година.

Това, което направи впечатление обаче, е колко разтърсващо Сноудън се включи в Twitter. Към момента на написване на тази статия, той има над 870 хиляди последователи за 15-те часа, в които има профил.

Нека отбележим, че Сноудън се укрива в Русия и въпреки различните часови зони в страната, там все пак си беше вечер (както и в България). Той искаше обаче да привлече вниманието в САЩ, а за тази географска ширина случващото се ставаше около обяд. Разбира се, нямаше как някоя медия да пропусне да отрази, че търсеният от Вашингтон шпионин има профил в Twitter.

От 7-те „туита“ на Сноудън първият е просто уникален. Изречението „Can you hear me now?”, споделено 92 хиляди пъти, е фраза, използвана често от американския мобилен оператор Verizon в телевизионни реклами. Определено Сноудън прави добре премислен ход и референция към подслушването на мобилните телефони от службите.

Вторият „туит“ на Сноудън пък е за астрофизика Нийл де Грас Тайсън. Когато преди време двамата разговарят в интервю, Тайсън пита Сноудън дали последният ще се присъдени към Twitter, на което бившият шпионин отговаря: „Това звучи добре, мисля, че трябва да го направим.“ Няма как да не се пропусне, че Сноудън е последвал само и единствено Агенцията за национална сигурност – абсолютно подчертана ирония с доза чувство за хумор.

Е, сега Сноудън го прави и то по-възможно най-добрия начин, от който трябва всички маркетинг специалисти да се учат.За тези, които се съмняват, че профилът на Сноудън е на руски трол, то Twitter го верифицира и съобщава за това пред редица медии, а и си говори с Нийл Тайсън. За тези, които си мислят, че все пак е повлиян или ръководен от някого…..

Нека поне за малко не изпадаме в параноя. Хайде, самото му влизане в Twitter е супер добро.

Коментарът първоначално е публикуван в Actualno.com.